Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία είχε ξεκινήσει ως μια άτυπη ομάδα και πλέον έχει καταθέσει το καταστατικό στο πρωτοδικείο για να έχει επίσημα νομική μορφή ΜΚΟ. Σκοπός της είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με αναπηρία όπως επίσης και η άρση των εμποδίων στην τέχνη για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ακόμα, η ανάληψη συμβουλευτικής για την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον και στο περιεχόμενο σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
Αυτή η τη στιγμή η ΚΚΑ αριθμεί 30 μέλη, τα οποία είναι καλλιτέχνες με αναπηρία αλλά και επαγγελματίες του χώρου της τέχνης χωρίς αναπηρία. Αυτό που τους ένωσε είναι η ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προβάλλει η κοινωνία, η έλλειψη προσβασιμότητας των αναπήρων στην Τέχνη, τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο αυτής αλλά και η περιθωριοποίηση των ίδιων των καλλιτεχνών με αναπηρία λόγω της “μη κανονικότητας”.
Για την συσπείρωση ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον απευθυνθήκαν σε γνωστούς και φίλους αλλά και μέσω των social media
Έχουν συνεργαστεί με ομάδες αναπήρων προκειμένου να τους βοηθήσουν να γίνουν οι παραστάσεις τους καθολικά προσβάσιμες. Όπως όλες οι συνεργασίες συνάντησαν συμφωνίες και διαφωνίες, όμως μέσα από το διάλογο όμως και την εποικοδομητική κριτική βοήθησαν στο να γίνονται καθημερινά καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στη διεκδίκηση των κοινών στόχων μας.
Έχουν προμηθευτεί ειδικό λογισμικό δημιουργίας υποτίτλων για κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] και αντίστοιχα λογισμικό και τεχνολογικός εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ακουστικής περιγραφής [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.
Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία δημιουργήθηκε από την ανάγκη για πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στην τέχνη όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως δημιουργοί, καλύπτοντας έτσι ένα κενό που υπάρχει στην Ελλάδα. Μερικές από τις συνεργασίες τους είναι:
- Με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος με τα “Σαββατόβραδα με Νόημα”, μέσω μιας σειράς προβολών ταινιών και ντοκιμαντέρ με υπότιτλους SDH για Κωφούς και βαρήκοους και συζητήσεων με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
- Με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας για 3 χρόνια (2014-2015-2016) με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων καθολικής προσβασιμότητας, αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ισότιμης πρόσβασης στο κινηματογραφικό περιεχόμενο. Έγινε προσπάθεια να υποτιτλιστούν με υπότιτλους βάση διαλόγου για (Κ)κωφούς και βαρήκοους όσες περισσότερες ελληνικές ταινίες ήταν εφικτό, ενώ υπήρχε διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην πρεμιέρα και τη λήξη του φεστιβάλ καθώς και στα ανοιχτά για το κοινό master classes. Το 2015 πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά χρονικά προσβάσιμη για όλους τους ανθρώπους κινηματογραφική προβολή. Η βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» προβλήθηκε με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing]. Ακόμα, στο ίδιο φεστιβάλ το 2016, η βραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Οι Αισθηματίες» προβλήθηκε με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους.
- Άλλες ταινίες που έχουν καταστεί προσβάσιμες ή έχουν βγει στην διανομή με προτροπή από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και φέρουν την πιστοποίηση της Κίνησης είναι οι εξής: “Wasted Youth” του Αργύρης Παπαδημητρόπουλου, “Ξενία” του Πάνου Κούτρα (SDH) – η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους στα 100 χρόνια κινηματογράφου που βγήκε στις αίθουσες με SDH-, “Τετάρτη 4.45” του Αλέξη Αλεξίου (SDH), “ΝΟΤΙΑΣ” του Τάσου Μπουλμέτη (SDH), “Μια ζωή την έχουμε” του Γιώργου Τζαβέλα (AD+SDH), “ΔΡΑΚΟΣ” του Νίκου Κούνδουρου (AD+SDH)
Πρόσφατα (2016) η Κίνηση Καλλιτεχνών συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις προβολές του, με χρήση AD και SDH, και στις εγκαταστάσεις του με τη συμβολή μηχανικών εξειδικευμένων σε θέματα προσβασιμότητας.